Hur länge orkar Swärdh?

2017-05-25 0:44


Under en längre tid har kritiken mot Kalmar FFs tränare Peter Swärdh varit svidande från supporterhåll. När nu även lokala media ställer krav på hans avgång såväl i artikelform som i podcasts kan det vara dags att ställa sig frågan: hur länge orkar Peter Swärdh stå emot?


Det var inte länge sedan Kalmar FFs styrelseordförande gick ut och gav Swärdh sitt förtroende. Sedan dess har ökenvandringen fortsatt, krisen har blivit allt mer alarmerande och det börjar nu öppet talas även medialt att det är för sent att rädda det allsvenska kontraktet om inget händer. Sugen på spel, utnyttja Unibet bonuskod för bästa oddsen.

 

I en sådan situation väljer styrelsen att vara knäpptyst. Det kan lätt tolkas som att stödet inte längre är så starkt, och det börjar allt mer pratas om att det redan finns ett inofficiellt beslut om tränarbyte under sommaruppehållet.

 

Det här måste vara en fruktansvärd arbetssituation för vilken tränare som helst. Att ständigt utsättas för kritik utan att ens uppdragsgivare egentligen bidrar på något sätt för att minska kritiken. Och att uppdragsgivaren inte öppet går ut och dementerar alla rykten om tränarbyte. Hur länge orkar en människa med en sådan arbetssituation? Även om han inte får sparken under uppehållet, hur stort är hans eget intresse av att fortsätta säsongen ut? Jag nämner detta bara för att tydliggöra att det alltid finns två sidor av alla mynt. 

 

Styrelsen har ansvar att agera

Och själva sakfrågan? Ska Swärdh vara kvar som tränare säsongen ut? Den frågan får olika svar beroende på vad som händer i övrigt. Jag har svårt att se hur någon annan tränare ska kunna gå in och vända skutan utan att få nya verktyg av styrelsen. För Kalmar FFs kris - och det är en riktigt akut kris - är inte bara beroende på tränaren. Det är i lika stor grad styrelsens och den övriga ledningens ansvar. 

 

Vad vi blundar för är att vi har en kraftigt överskattad spelartrupp. När man underpresterar de förväntningar som finns i flera på varandra följande säsonger så är det dags att istället inse att truppen inte är så bra som vi trott. Ett antal etablerade namn som tydligt visar tecken på att ha passerat bäst-före-datum. Bärande spelare som ständigt är borta på grund av skador eller sjukdomar. Unga lovande spelare som tvingas ta ett allt för stort ansvar eftersom de med rutin som ska ta det ansvaret lufsar omkring med enorma gamnackar.

 

Att Kalmar FF varit ute på en resa i nedåtgående spiral har varit uppenbart för de flesta. Förra säsongens avslutning var poängmässigt riktigt bra och laget lyfte i tabellen. Men såväl innan som efter den perioden har prestationen lämnat mycket övrigt att önska. Insatserna under cupens gruppspel i år var snudd på pinsamma, och nivån har inte lyft. Det går inte heller att helt skylla på skador, flera av de bärande spelare som nu är borta var med under den perioden.

 

Snart för sent att agera

Det gör det lätt att skylla på tränaren och kräva han avgång. Min uppfattning är att om det ska bytas tränare så ska det göras nu och inte om två veckor. Kalmar FF har två väldigt viktiga hemmamatcher kvar innan uppehållet. Minst fyra poäng är ett måste, i annat fall så är Kalmar FF i realiteten ett Superettanlag nästa säsong. Att då ha kvar en tränare man inte tror på under en så viktig period är snudd på tjänstefel. Samtidigt - om styrelsen är övertygad om att Peter Swärdh har vad som krävs för framtiden så ska man inte ge honom sparken på grund av kritik på sociala medier. 

 

Det är ett stort dilemma. Samtidigt som Kalmar FFs ekonomi sannolikt är körd längre ner i botten än vi vet, så krävs ekonomiska investeringar i tre/fyra nyförvärv av god Allsvensk klass som kan gå rakt in i en startelva och leverera. En utebliven sådan investering lämnar en framtida tränare med samma trupp som nu - en trupp som jag tvivlar på håller Allsvensk klass idag. Och om Kalmar FF åker ur Allsvenskan så är ekonomin snarare en akademisk fråga för en framtida konkursförvaltare. 

 

Oavsett vilket så måste man fatta ett beslut, och det snabbt. Alternativ till tränare står inte direkt i kö för att ta över, och om dörren till fortsatt Allsvenskt spel är mer eller mindre stängd om två omgångar så lär intresset vara minst sagt svalt.

 

 

/Tomas A

Följ oss på sociala medier